Hoe houd je je huis koel in de zomer?


In deze blog geven wij advies over de verkoeling in jouw woning. Door de klimaatverandering worden de zomers in Nederland steeds warmer. Vorig jaar hebben we al een hete zomer gehad, waarbij temperaturen stegen tot wel 37 graden. Enkel een ijsje of duik in het zwembadje in de tuin is helaas niet genoeg om goed af te koelen. Lees gauw verder voor dé tips voor verkoeling in huis!

Huis koelen zonder airco

Een voor de hand liggende oplossing voor verkoeling in huis is een ventilator of airco. Toch is een airco optie geen goede keuze wanneer je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan. Volgens Milieu Centraal verbruikt een mobiele airco in 25 dagen hetzelfde als een koelkast die het hele jaar door aanstaat. Het verbruik van een airco die is vast gemonteerd aan de woning is vergelijkbaar met een jaar lang drie keer per week wasjes draaien in de wasmachine. Ook een ventilator is een minder effectieve keuze om de woning goed te koelen. Hierbij wordt enkel de lucht verplaatst door de woning en wordt deze niet eerst gekoeld. Het grootste voordeel van een ventilator is dat het relatief een goedkope oplossing is om toch een briesje te voelen in huis. Kies je toch voor een ventilator, zet deze dan zo dicht mogelijk bij het raam. Hierdoor wordt de warme lucht van buiten direct teruggeblazen naar buiten. 

Een duurzame langetermijnoplossing voor verkoeling in huis is de Jaga Strada Hybrid. Naast de Low-H2O technologie om energiezuinig te verwarmen, heeft dit systeem ook (in combinatie met een warmtepomp) een vermogen om snel energie-efficiënt te koelen in een woning. Dit duurzame systeem past zich automatisch aan om het gewenste binnenklimaat te creëren met minimaal effect op het buitenklimaat. Ook de Jaga Oxygen2 zorgt voor verkoeling in huis. Ook 's nachts wordt de koele buitenlucht de kamer ingebracht wat zorgt voor nachtkoeling. Dit is een energiezuinige manier van koeling en ventilatie! 

Voordat je gaat investeren in een duurzaam systeem om jouw woning te koelen, is het belangrijk dat de woning goed is geïsoleerd. Wanneer koude lucht kan ontsnappen in een woning, moet een systeem te hard werken om de woning te verkoelen en gaat kostbare lucht verloren. Lees hier het stappenplan om jouw huis om te toveren naar een energieneutrale woning!

Tips verkoeling in huis

Heb je nog geen duurzaam systeem dat ervoor zorgt dat jouw woning aangenaam koel blijft? Dan is het belangrijk om jouw woning te luchten op de juiste momenten. Zo is het ’s ochtends en ’s avonds voordat de zon op het huis schijnt relatief kouder dan overdag. Gebruik deze momenten effectief door alle ramen open te gooien. Enkel tien minuten kan al genoeg zijn om die koude lucht binnen de woning te laten. Wanneer je de ramen weer dicht doet, kan het helpen om overdag ook de gordijnen of lamellen dicht te doen. Hoe minder licht er binnen komt, hoe minder warm kamers worden. Nog effectiever zijn zonweringen en rolgordijnen, om geen enkel zonlicht binnen te laten dat anders wordt omgezet in warmte.

IJskoude drankjes, ijsjes of douche? No way! Het klinkt aantrekkelijk om met het warme weer een drankje te drinken met ijsklontjes of een koude douche te nemen ter verkoeling, maar dit werkt juist averechts. Hierdoor moet jouw lichaam juist harder werken om weer op temperatuur te komen. Wat wel kan helpen is door veel lauw tot warme drankjes te drinken. Wanneer jouw lichaam warmte binnenkrijgt wordt het “voor de gek gehouden” en wilt het juist gaan afkoelen. Neem de volgende keer op het terras dus eens een theetje of koffie en kijk of dit voor jou ook werkt!

Tijd voor rust & ontspanning! Goed nieuws, want het is niet alleen voor jezelf belangrijk dat je je niet teveel inspant tijdens de warme dagen. Ook voor het verkoelen van de woning is het van belang dat niet teveel apparaten worden gebruikt. Vaatwassers, wasmachines, drogers, stofzuigers en andere huishoudelijke apparaten zorgen voor extra warmte. Een goede reden om het wat rustiger aan te doen in de zomer

"It’s really hot, hot, hot!"

Heb je thuis alsnog niet genoeg verkoeling en wil je echt even de deur uit? Aangezien de zomers steeds langer en warmer worden in Nederland, kun je gewoon een dagje weg of op vakantie gaan in eigen land. Ben jij al bekend met de staycation? Lees hier dé tips voor een perfectestaycation in Nederland! Hierin wordt verteld welke opties voor een staycation er allemaal zijn en welke tips & tricks onmisbaar zijn voor de perfecte staycation. Wat zijn jouw tips voor dagjes uit of een vakantie in eigen land? Laat het ons weten via de socials!

Ga ook lekker naar buiten! De hele dag in een verkoelde woning doorbrengen klinkt aantrekkelijk als de temperaturen hoog stijgen, maar het is ook fijn om even in de buitenlucht te zijn. Pak jouw favoriete tijdschrift/boek, zonnebril, muziekbox en zonnebrand en ontspan in de tuin. Een ander leuk idee is om een barbecue te organiseren, gezellig met vrienden en/of familie in de buitenlucht. Doordat je apparaten bewust minder gebruikt tijdens de warme dagen, bespaar je weer geld dat je kan uitgeven om een drankje te doen op een terras of eens een dagje weg kunt gaan. Win-win! Hoe houd jij jouw hoofd & woning koel tijdens de warme dagen? Laat ons jouw verkoeling-tips weten via de socials!


Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contactformulier