Hoe kan ik mijn huis verduurzamen?De opties om een bestaand huis te verduurzamen zijn oneindig. Waar kun je nou het beste beginnen, om een energieneutrale woning te creëren? Wij hebben de verschillende concepten voor je op een rij gezet, om antwoord te geven op de veel gestelde vraag: “Hoe kan ik mijn huis verduurzamen?”.

Op naar een energieneutrale woning

Vergroenen, verslimmen en verbinden; samen streven we naar een beter binnen- en buitenklimaat. De intentie om duurzamer te leven is er, maar dit is niet altijd even makkelijk. Welke duurzame producten zijn noodzakelijk en welke kleine stappen kun je vandaag al nemen? Wij nemen je mee in het begin van deze duurzaamheidsjourney!

Het verduurzamen van een huis hangt samen met het huidige energieverbruik. Daarom is het van belang om dit eerst te meten en te vergelijken. In slechts 10 minuten tijd en drie stappen kun je jouw energieverbruik vergelijken. Hoe je dit doet, met de energiemeter, lees je hier.

Heb je al enkele maatregelen genomen betreft het verduurzamen van jouw woning of ben je pas aan het begin van deze stap? Het is noodzakelijk om in een bepaalde volgorde deze journey te doorlopen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om eerst het huis goed te isoleren, voordat er wordt geïnvesteerd in een duurzame verwarming of warmtepomp. Een goede volgorde om een woning te verduurzamen lees je hieronder.

Stap 1. Kleine aanpassingen

Om vandaag al over te gaan naar een duurzame woning kun je een aantal dingen zelf al doen. Wordt bewust en verander de mindset aangaande jouw energieverbruik! Kijk bijvoorbeeld welke apparaten onnodig aanstaan. Doe lampen uit in ruimtes waar je op dat moment niet bent. Dit geldt ook voor stekkers, deze kunnen uit het stopcontact wanneer ze niet worden gebruikt. Vervang gloei- of halogeenlampen met LED-verlichting, deze zijn zuiniger in energie én goedkoper.

De verwarming hoeft niet altijd aan en trek bijvoorbeeld een dikkere trui aan of kruip eens lekker onder een dekentje. Bespaar al 7% door de verwarming 1 graad lager te zetten. Wanneer je toch de verwarming aan wilt hebben tijdens de koudere dagen, zorg er dan voor dat de deuren en ramen dicht zijn zodat er geen warme lucht verloren gaat. 

Een laatste handige tip is om water- en energieverbruik te verminderen tijdens het douchen. Met een waterbesparende douchekop bespaar je maar liefst 30% tot 50% aan water en energie. Let hierbij op het aantal literverbruik per minuut. Een goedkopere optie is een douchezandloper, dat de bewustwording creëert hoelang je onder de douche staat. Met kleine stappen kun je al een groot verschil maken, waardoor je op de lange termijn een energieneutrale woning realiseert.

Stap 2. Isoleren

De eerste, grote stap die je kunt nemen om jouw huis te verduurzamen is door te isoleren. Om een bestaand huis te verduurzamen zijn er verschillende opties omtrent isoleren. Zo kun je zelf een keuze maken uit diverse plekken in het huis. Enkele voorbeelden van deze plekken zijn de vloer, gevel of dak. Kies daarbij ook voor duurzame producten en materialen om jouw woning optimaal duurzaam te isoleren, zoals: kurk, vlas gerecycleerd katoen of houtvezel. Alles over isoleren lees je bij Saint-Gobain.

Stap 3. Ventileren

Ventileren is de derde optie om jouw woning te verduurzamen. Woningen zijn goed geïsoleerd waardoor er wél energie wordt bespaard, maar er geen frisse lucht naar binnen komt. In de woningbouw is te zien dat ventileren steeds belangrijker wordt. Men past het voornamelijk toe voor (extra) frisse lucht of voor hun gezondheid. Het is noodzakelijk om de hele dag door goed te ventileren, zodat de lucht die je inademt schoon blijft. Met een geschikt duurzaam product, zoals het mechanische systeem Jaga Oxygen2 kan dit worden gerealiseerd. Deze radiator met ventilatiesysteem ventileert voortdurend automatisch wanneer het nodig is. Dit is uiteindelijk beter voor jouw gezondheid én het klimaat. Wil je meer weten over ventileren? Dat lees je hier.

Stap 4. Duurzame energie opwekken

Een populaire optie is om duurzame energie zelf op te wekken met zonnepanelen, een boiler of een warmtepomp. Wist je dat je de investering in zonnepanelen al in 10 jaar hebt terugverdient? Dit is dus een goede optie als je wilt streven naar een duurzame woning. Op de lange termijn is het ook nog eens een win-win, want na deze 10 jaar betaal je minder vaste lasten, daarnaast draagt het bij aan het milieu.

Om elektriciteit te besparen van de warmtepomp kun je kiezen voor een zonneboiler die warm water opwekt door natuurlijke bronnen. Wil je de maximale hoeveelheid energie besparen? Kies dan voor de combinatie tussen een warmtepomp van Nefit en een Low-HO radiator (zie stap 5). 

Stap 5. Duurzaam verwarmen

Een andere optie, die steeds meer wordt ingezet om een woning te verduurzamen én een energieneutrale woning te realiseren, is met de Jaga Low-HO radiatoren. Deze radiatoren bespraken veel energie door de lage temperatuur convectors. Er wordt maar liefst 90% minder water gebruikt dan een conventionele radiator. De Low-HO radiator is te combineren met een HR-ketel en warmtepomp. Het voordeel voor jou? Sneller een warme woning en 9% tot 16% minder energieverbruik.

Stap 6. Realiseren en genieten van jouw duurzame woning

Deze blog begon met de vraag: “Hoe kan ik mijn huis verduurzamen?”. Het antwoord is dus om eerst te kijken naar het huidige energieverbruik van de woning en vervolgens in de juiste volgorde de stappen te doorlopen om jouw woning te verduurzamen. Veel succes met het creëren van jouw eigen duurzame woning!

Heb je na het lezen van het blog nog een vraag of heb je zelf een goede tip om te delen? Plaats deze dan in de comments! 
Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contactformulier