Welke materialen zijn écht duurzaam?


Plastic heeft een enorme impact op onze planeet, bedrijven en overheden zijn volop op zoek naar duurzame alternatieven om het gebruik van plastic te verminderen en uiteindelijk te bannen. Maar welke materialen zijn echt duurzaam? En hoe kan je die duurzame materialen in je leven integreren?

Duurzame materialen voor dagelijks gebruik


We kennen allemaal het beeld van het zeepaardje dat rondzwemt met een plastic wattenstaafje. Dit beeld is de wereld rondgegaan om mensen bewust te maken van de impact van onze dagelijkse gebruiksvoorwerpen op de natuur. Ook jij kunt bijdragen aan een betere toekomst, en dat kan al met enkele kleine aanpassingen.

Herbruikbare tassen

Neem een herbruikbare tas mee wanneer je gaat winkelen. Plastic tassen kun je in de meeste winkels niet meer zomaar krijgen, neem daarom altijd een herbruikbare winkeltas mee. Ook papieren tassen kun je het beste links laten liggen, deze zijn gemaakt voor éénmalig gebruik en zijn dus niet duurzaam.

Ecologische schoonmaakmiddelen

Stap over van traditionele schoonmaakmiddelen op biologisch verantwoorde producten. Ook ouderwetse middelen als ossengalzeep, groene zeep en schoonmaakazijn verrichten wonderen als je gaat schoonmaken. Ze bevatten minder schadelijke stoffen en maken net zo goed schoon als chemische producten.

Persoonlijke hygiëne

In de badkamer staan tal van producten die helemaal niet duurzaam zijn. Het goede nieuws is dat je vandaag gemakkelijk duurzame alternatieven kunt vinden. Wattenschijfjes en wattenstaafjes kun je bijvoorbeeld vervangen door herbruikbare wattenschijfjes en wattenstaafjes van katoen. Je kunt ze gemakkelijk uitwassen en opnieuw gebruiken, wat de afvalberg al behoorlijk verkleint. Daarnaast heb je die plastic tandenborstel nog: we hebben er allemaal een (of meer). Deze kan je vervangen door een tandenborstel van bamboe of van gerecycled materiaal.

Eten en drinken

Gebruik glazen flessen, kies voor seizoensgroenten en -fruit en vermijd extra verpakkingen. Ga eens kijken bij een lokale winkel, waar je alleen producten kunt kopen die in jouw streek geproduceerd worden. Op die manier verklein je jouw ecologische voetafdruk én steun je de lokale economie.

Duurzame bouwmaterialen


Ga je bouwen of verbouwen? Dan kies je best voor duurzame materialen. Ze gaan langer mee en zijn beter voor het milieu.

Welke bouwmaterialen zijn duurzaam?

Duurzame bouwmaterialen zijn eigenlijk overal aanwezig. In het lijstje hieronder vind je enkele duurzame alternatieven voor de traditionele bouwmaterialen.

  • Herwonnen hout
  • Schapenwol
  • Natuursteen
  • Gerecycleerd metaal
  • Bamboe

Duurzame producten


In huis, op kantoor of in winkels zijn heel wat toestellen aanwezig die ons leven gemakkelijker maken. Verwarmingstoestellen, airconditionings, koelkasten, wasmachines en andere toestellen verbruiken heel wat energie, een duurzaam alternatief zou dus beter zijn voor de natuur en voor jouw portemonnee.

Hoe kies je een duurzaam toestel?


Vandaag hebben de meeste elektronische toestellen een energielabel. Dit is een handige manier om te weten hoe energiezuinig een apparaat is. Energielabel A++ is misschien wat duurder in aanschaf, maar gaat langer mee en verbruikt aanzienlijk minder energie. Goed vergelijken loont zeker de moeite. En uiteraard speelt ook de gebruiksfrequentie een rol in de keuze van een energielabel: voor een toestel dat je dagelijks of meerdere malen per week gebruikt, ga je best voor het label A++. Voor toestellen die je minder vaak gebruikt kun je eventueel ook kiezen voor A+ of minder.


Ben je op zoek naar manieren om duurzaam te leven? Bekijk deze 3 tips om energie te besparen in huis

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contactformulier