Waarom ook ventileren in de winter?

 

In de wintermaanden zitten we veel binnen. De verwarming staat hoog en de ramen houden we het liefst dicht om de kou buiten te laten. Dit zorgt ervoor dat de lucht in huis erg vervuild raakt en dat vocht niet weg kan. Het wordt de ideale bodem voor schimmels en je kunt gezondheidsklachten krijgen, zoals hoofdpijn en concentratieproblemen. Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt; je moet juist ventileren in de winter. Dat houdt in 24/7 de ramen open óf ventileren door middel van een ventilatiesysteem.
In iedere woning zit veel vocht, waardoor de lucht vervuild. We ademen, transpireren, koken, wassen en douchen. De lucht wordt daardoor vochtig, wat kan zorgen voor schimmels. Door te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd en komt er frisse lucht binnen. 

Fabel: In de winter ventileren is zonde. Je bent voor niets aan het stoken.
Ventilatie zorgt in tegenstelling van wat veel mensen denken voor energiebesparing. In een goed geventileerd huis is de lucht relatief droog. Droge lucht opwarmen kost veel minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht.

Fabel: Ventileren betekent even een raam openzetten. 
Even de deuren of ramen openzetten is niet hetzelfde als ventileren. We noemen dit luchten.  Luchten is goed om snel vervuilde lucht af te voeren, bijvoorbeeld na het koken. Ventileren houdt in dat er 24/7 nieuwe lucht wordt toegevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd.

Fabel: Ventileren lijkt wel de nieuwste hype. 
In oudere woningen is sprake van natuurlijke ventilatie door naden en kieren. Bij nieuwbouwwoningen wordt zoveel mogelijk verduurzaamd en daar hoort ook isolatie bij. Alle naden en kieren zijn hier gedicht, waardoor er geen frisse lucht meer binnenkomt. Het wordt daardoor steeds belangrijker om een ventilatiesysteem aan te schaffen.

Fabel: Mechanische ventilatie gebruikt veel energie.
Het Oxygen2 ventilatiesysteem van Jaga is het meest zuinige vraaggestuurde ventilatiesysteem van Nederland. Aangevoerde lucht komt rechtstreeks vanaf buiten naar binnen en het systeem is juist afgesteld, waardoor er geen warmte verloren gaat. In elke ruimte kun je afzonderlijk ventileren, waardoor je nooit onnodig ventileert in een ruimte waar niemand is. 

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contactformulier