Toekomstbestendig verwarmen

 

Een volledig energie neutrale woning is voor veel mensen een grote verandering. Maar stap voor stap kom je al een heel eind. Een belangrijk onderdeel van het klimaatakkoord is dat de CO2-uitstoot moet verminderen. Dit kan door onder andere energiezuinige oplossingen te bedenken voor het verwarmen, koelen en ventileren van gebouwen en woningen. Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt al dat vergunningaanvragen sinds 1 januari 2021 moeten voldoen aan de BENG eisen. Voor bestaande woningen zijn deze regels er nog niet. Het is wel belangrijk dat ook bestaande woningen zoveel mogelijk worden verduurzaamd. De stap naar een compleet energie neutrale woning is voor veel nog mensen groot. Dus is het handig om dit in kleinere stapjes aan te pakken.

  1. Isolatie Een eerste stap in het verduurzamen van een woning is isolatie. Denk aan dak-, spouwmuur- en vloerisolatie, het vervangen van enkelglas voor triple glas en tochtstrippen. Dit zijn de snelste manieren om energie te besparen, want er gaat geen warmte verloren. En alle andere maatregelen werken overigens pas optimaal in een goed geïsoleerde woning. Begin dus met isoleren.
  1. HR-ketel en lage temperatuurverwarming - Nadat een pand goed geïsoleerd is, is de volgende stap de keuze voor een Hr-ketel. Een Hr-ketel is efficiënter en verbruikt minder gas. Het rendement van deze ketels is wel 90% hoger dan dat van cv-ketels. In combinatie met de Low-H2O radiatoren van Jaga, zoals de Strada, kun je de ketel al op de laagste watertemperatuur laten werken. Hoe dit kan? De Low-H2O radiatoren bevatten tot 90% minder water dan traditionele radiatoren. Een kleine massa warmt veel sneller op dan een grote massa. Bovendien hebben ze geen zware stalen platen die eerst zichzelf moeten opwarmen. Er wordt direct op de energierekening bespaard en er is minder CO2 uitstoot. 
  1. Warmtepomp - Na bovenstaande stappen kan er nu op elk gewenst moment omgeschakeld worden naar een installatie met een warmtepomp. Er hoeft niets aan de radiatoren, warmtedistributie of leidingen te wijzigen. Het enige wat er toegevoegd wordt is het Dynamic Boost Hybrid (DBH) systeem van Jaga. Het DBH-systeem is speciaal ontwikkeld om het vermogen te verhogen. Om het bij lage watertemperaturen nog behaaglijk warm te krijgen, zijn vaak grote radiatoren noodzakelijk. Dankzij het DBH-systeem hoeft dit niet meer. Ook zorgt het systeem ervoor dat de radiatoren niet-condenserend kunnen koelen tegen een zeer laag energieverbruik. Deze DBH-upgrade is de eenvoudigste weg naar een emissievrije warmtepompinstallatie voor verwarmen én koelen.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contactformulier