Wat is het voordeel van energiezuinige apparaten?

 Welke apparaten verbruiken de meeste energie? Wat zijn energiezuinige apparaten waarin je kunt investeren? Kun je energie besparen door huishoudelijke apparaten anders te gebruiken? Ben jij benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Lees dan gauw verder!  

Energiezuinige apparaten

In een voorgaande blog “Hoe kan ik mijn huisverduurzamen?” was te lezen met welke concepten je een energieneutrale woning kunt creëren. Woning geïsoleerd; check! Ventilatiesysteem en lage temperatuur convectors geïnstalleerd; check! Geïnvesteerd in zonnepanelen om duurzame energie op te wekken; check! Toch kan er nog meer worden bespaard op de energie kosten. Kijk eens naar het energie verbruik van huishoudelijke apparaten. Is jouw koelkast, vaatwasser of wasmachine al ouder dan 15 jaar? Dan is het waarschijnlijk tijd om deze te vervangen.

Wat is het energie verbruik van huishoudelijke apparaten?

In de onderstaande afbeelding* is te zien wat het energieverbruik is van huishoudelijke apparaten. Zoals te zien is in de afbeelding verbruiken koelkasten met losse vriezers veruit het meest kWh per jaar. Wil je investeren in een energiezuinig apparaat? Kijk dan eerst naar het huidige gebruik van jouw koelkast. Lees hier wat jouw huidige energieverbruik is! Hoe ouder de koelkast is, hoe meer er kan worden bespaard op energiekosten. Vervang deze dus door een zuiniger apparaat. Energiezuinige apparaten zijn herkenbaar aan het energielabel dat erop staat. De uitleg over de energie labels lees verderop. Een koelkast met een energielabel-A verbruikt enkel 150 kWh per jaar en kost ongeveer 35 euro. Daarmee bespaar je dus al 85 euro per jaar!



















*Bron: de Rijksoverheid

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een energiezuinig apparaat?

De eerste stap om energie te besparen is de aanschaf van de juiste producten. Het is belangrijk om te kijken naar het energielabel. Hierop staat het stroomverbruik in kWh per jaar. Hoe lager dit getal is, hoe beter voor het milieu. De groene kleuren zijn het meest energiezuinig. Deze apparaten verbruiken de energie op een slimmere manier dan de andere producten. Vanaf maart dit jaar (2021) is het energielabel vervangen. Bij het oude label waren alle A-labels het meest energiezuinig, dat opliep van A tot A+++. De plussen zijn komen te vervallen, waarbij het nieuwe label A, B én C in het groen staan. Dit staat weergegeven in de onderstaande afbeelding*. Dit is dus belangrijk om rekening mee te houden. Dit nieuwe label geldt voor wasmachines, koelkasten, vriezers, televisies en vaatwassers. Voor lampen wordt het label pas vanaf september 2021 vervangen. Meestal liggen de prijzen van zuinige apparaten iets hoger, maar uiteindelijk bespaar je er meer op. 








*Bron: Miele

Het gebruik van zuinige apparaten

Je kunt niet alleen energie besparen met de juiste apparaten, maar ook door het aanpassen van het gebruik van deze apparaten. Bij een vaatwasmachine zijn bijvoorbeeld speciale eco-programma’s om in te stellen, die minder lang draaien dan een “standaard” programma. Een andere tip is om stopcontacten met een schakelaar van een stekkerdoos uit te schakelen wanneer de stekkers niet worden gebruikt. Wanneer deze wordt aangelaten, staan de aangeschakelde apparaten op stand-by en staan ze niet volledig uit. Op deze manier wordt sluipverbruik voorkomen.

Draai je vaker halve trommels was? Stapel dan eens de was wat langer op, zodat je volle trommels draait. Hiermee bespaar je niet alleen op het milieu, maar ook voor je portemonnee! Als je was niet zo vies is en enkel een opfrisbeurt nodig heeft, kun je er ook voor kiezen om te wassen op een langere temperatuur zoals 20 of 30 graden. Hoe lager de temperatuur is, hoe minder stroom wordt verbruikt. Je zou misschien denken dat een kort wasprogramma ook energiezuiniger is. Toch is dat niet zo, aangezien je hierbij niet een volle trommel kunt wassen. Daardoor moet je alsnog vaker een wasje draaien, waardoor de totale tijd meer is dan een eco-programma of een normale was op lage temperatuur. Volgens Milieu Centraal kost een wastrommel op 60 graden ruim driemaal zoveel als een wastrommel op 30 graden.

"Gooi oude apparaten niet zomaar weg, maar geef ze een tweede leven!"

Breng oude apparaten naar een milieustraat, afvalscheidingsstation of naar de winkel waar het apparaat vandaan komt en laat het op de juiste manier recyclen. Op deze manier weet je zeker dat de apparaten op een milieuvriendelijke manier worden gerecycled. Het wordt afgeraden om het oude apparaat weg te geven aan iemand anders, die het weer opnieuw gaat gebruiken. Dit is namelijk slechter voor het milieu dan het apparaat recyclen. Kijkop We Cycle voor een E-waste inleverpunt bij jou in de buurt!

Ecologische footprint

Naast de duurzame huishoudelijke apparaten kun je nog veel meer doen om jouw groene voetafdruk te vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van natuurlijke schoonmaakmiddelen, zoals groene zeep. Ook kun je ervoor kiezen om eigen groentes, kruiden en fruit te kweken in de tuin. Moestuintjes zijn mega populair, let’s go green! Ga snel aan de slag en met een beetje liefde en geduld eet je binnenkort jouw eigen komkommers en aardbeien. Een laatste tip is om kleding niet in de droger te doen, maar te laten drogen op een wasrek. Schijnt het zonnetje? Dan is het alsnog snel droog, daarnaast is de zon een goede vlekverwijderaar en haal je de was lekker fris én minder gekreukt van de lijn!

"There is no planet B!"

Na het lezen van deze blog weet je welke apparaten de meeste energie verbruiken. Ga je een nieuw apparaat aanschaffen? Dan is het dus belangrijk om te letten op het energieverbruik op het energielabel. Daarnaast is het erg belangrijk om de apparaten energiezuinig te verbruiken. Welke energiezuinige apparaten heb jij al in huis? Laat het ons weten en deel jouw tips via de socials!


Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contactformulier