Hoe kun je gezond thuiswerken?

 

Vandaag, woensdag 28 april 2021 is het de werelddag voor veiligheid en gezondheid op werk. Een mooi moment om aandacht te geven aan een gezonde werkplek. Hoe kun jij mindful werken en welke musthaves heb je nodig? Wij geven je de tips voor gezond thuiswerken in deze blog!

Door de huidige pandemie werkt 70% van de Nederlandse werknemers thuis. Inmiddels zijn we er al ruim een jaar aan gewend, maar het vraagt nog steeds om flexibiliteit. Velen ervaren vooral voordelen aan thuiswerken, zoals het vervallen van de reistijd en niet meer in files te hoeven staan. Een bijkomend voordeel is dat het ook makkelijker maakt om een online call in te plannen, aangezien je niet naar elkaar toe hoeft te rijden. Tijdens thuiswerken zit je in je comfort zone en dat maakt het ontspannen. Maak het zo aangenaam mogelijk voor jezelf. Gun jezelf een lekker ontbijt, geniet van jouw eigen koffie of thee, zet een lekker muziekje aan om productief te blijven, zo maak je het comfortabel voor jezelf.

Niet iedereen ervaart voordelen aan het thuiswerken. Zo houden velen van structuur en regelmaat. De standaard routine vervalt van naar werk toe rijden, een kopje koffie zetten, een praatje maken met collega’s en daarna achter het bureau beginnen aan werk. Het persoonlijke contact is vooral een gemis wat vaak via een online call kan wegvallen. Een online vergadering is efficiënt, maar daardoor wordt vaak de small talk overgeslagen en wordt direct gestuurd naar het doel van de meeting. Heb je thuis geen rustige werkplek, omdat je kinderen bijvoorbeeld ook thuis zijn? Dat vraagt om extra flexibiliteit en aandacht. Zit je alleen op een studentenkamer? Ook dan is de postbode helaas jouw enige aanspreekpunt.

Deze nadelen kunnen grote gevolgen hebben. Men ervaart meer werkdruk dan voor de pandemie en in sommige gevallen zitten zij tegen een burn-out aan. Werknemers hebben het gevoel dat zij er alleen voor staan en alle ballen in de lucht moeten houden. Even met een collega erover praten en relativeren kan hierbij enorm helpen. Niemand staat er alleen voor en juist samen kun je grote stappen maken. We zitten nu eenmaal allemaal in hetzelfde “thuiswerk-schuitje”.

Musthaves voor jouw thuiskantoor

Om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken is een fijne thuiswerkplek essentieel. Maar welke producten kun je daarvoor gebruiken of aanschaffen? Wij geven een aantal voorbeelden:

·       (Zit-)stabureau
·       Deskbike
·       Grote bureaustoel
·       Zitbal (als variatie op een bureaustoel)
·       Voetensteun
·       Laptop verhoger
·       Tweede scherm
·       Rugsteun
·       Werk accessoires, zoals: planner, etui, markers, etc.
·       Bureauaccessoires, zoals: plantje, geurkaars, bloemen, etc.

In een ideale situatie koop je natuurlijk al deze bovenstaande spullen. Maar helaas zijn een stabureau of deskbike best prijzig. Zorg er daarom voor dat je de essentials eruit kiest die bij jou en jouw budget passen. Met bijvoorbeeld alleen een planner krijg je een boost om weer goed aan het werk te gaan. Ook andere kleine accessoires, zoals een mooie koffie/thee mok of leuke bloemen, vaasjes of geurkaarsen kunnen jouw thuiskantoor helemaal opfleuren.

Mindful werken

Het klinkt zweverig, maar is het totaal niet! Werken op automatische piloot, het gevoel hebben dat je geleefd wordt en veel stress ervaren. Dit kan tijdens thuiswerken bekend voorkomen. Mindfulness kun je op meerdere vlakken in je leven toepassen, dus ook tijdens werkdagen. Maar hoe kun je mindfulness toepassen tijdens werk waardoor je juist productiever wordt? Het is belangrijk om te focussen op één taak tegelijk. Maak een goede planning (in een nieuwe hippe planner 😉) en kies juist voor kwaliteit in plaats van niet voor kwantiteit. Wil dus niet te veel tegelijk aanpakken. Wanneer je productief wilt werken, moet je het jezelf zo aangenaam mogelijk maken. Zet een muziekje aan, trek lekker zittende sloffen aan, zet een koffie of theetje en let’s go. 

Plan korte pauzes in. Ben jij al bekend met het fenomeen “powernap”? Het is bewezen dat korte powernaps van 10 tot 15 minuten het stressniveau verlagen en zelfs het productiviteitsniveau verhogen. Doe je in jouw pauze liever iets actiefs om een energieboost te krijgen? Ga dan even een rondje wandelen. Frisse lucht en het zonnetje op je gezicht doet wonderen. Ook kom je onder de mensen en ben je even uit je eigen bubbel. Luister ondertussen naar jouw favoriete playlist of zet een podcast aan. Lees hier tips met inspirerende podcasts voor een positieve mindset. Ook aan het eind van de dag is het goed om even te wandelen om de dag af te sluiten. Bij mindful werken gaat het er vooral om dat je jezelf rust gunt en focust op één taak tegelijk. Laat je werk in de avond dan ook helemaal los om volledig tot rust te komen. Begin de avond goed met een lekkere maaltijd, neem desnoods een douche en trek iets lekkers aan; let the chill evening begin!

Tips gezond thuiswerken

·       Kies meer variatie in jouw werkdag. Heb je veel online calls gepland staan? Kies voor de afwisseling dan ervoor om te wandelen tijdens een meeting. Zo krijg je voldoende beweging op een dag én ben je productief bezig voor werk. Win-win!

·       Zorg ervoor dat je voldoende beweging krijgt. “Zitten is het nieuwe roken.” Door lang te zitten verslappen je spieren langzaam en verbrand je minder doordat de stofwisseling vertraagd. Ben je niet gewend om te bewegen tijdens werken? Ga lopen tijdens telefoontjes, zet een wekker om even van je bureau weg te gaan, plan een sportlesje in voor of na werk. Het is goed om de hele dag door genoeg (water) te drinken. Des te meer je drinkt, des te vaker je een bezoekje moet nemen aan de wc. Wat juist goed is, omdat je dan weer even wandelt. 

·       Ventileren! Tijdens de pandemie weten we allemaal dat dit erg belangrijk is, maar ook bij jouw thuiswerk kantoor moet genoeg frisse lucht naar binnen komen. Zo blijf je zelf helder en geconcentreerd en zorg je ervoor dat je geen duf gevoel krijgt. Ook daglicht is hierbij niet te missen. Lees hier hoe je jouw home office kunt upgraden met het meest zuinige ventilatiesysteem van Nederland.

·       Maak afspraken met je gezin en met jezelf. Geef duidelijk aan wanneer je aan het werk bent en wanneer je wél tijd hebt om andere dingen te doen. Zo word je tijdens het werk niet afgeleid en kun je juist erop verheugen wanneer je wel weer tijd hebt voor jezelf of het gezin.

·       Leg je telefoon weg (behalve wanneer je natuurlijk een belangrijke call verwacht), zo voorkom je dat je wordt afgeleid of dat je op social media nutteloos gaat door scrollen.

Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen met thuiswerken. Vind je het wel fijn of verlang je er weer naar om op kantoor te kunnen werken? Laat het ons weten in de comments en deel jouw tips voor gezond thuiswerken! 

“If you do what you love, you’ll never work a day in your life!”


Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contactformulier