Waarom duurzaam leven bovenaan je bucketlist dient te staan


Heb jij een bucketlist? Hier staan wellicht een aantal unieke belevenissen in, zoals een verre reis of een parachutesprong. Dit zijn klassieke 'bullets' op zo'n bucketlist, maar heb je er al aan gedacht om duurzaam leven op je bucketlist te plaatsen? Wij leggen je uit waarom je dat best wél doet, en hoe je eraan kunt beginnen.


Op naar een duurzaam leven 

De consumptiemaatschappij heeft een grote invloed op het milieu, onder andere wegwerpverpakkingen en -producten, plastic, de afvalverwerking, de eindigheid van grondstoffen en de CO2-uitstoot van bedrijven en voertuigen hebben een negatieve impact op onze planeet. 

Een duurzaam leven leiden is gemakkelijker gezegd dan gedaan, denk je vast. Wist je dat je al met enkele kleine aanpassingen duurzaam kan leven? 

Stap 1: koop minder plastic en verbruik minder afval


Plastic flessen, luiers, wattenschijfjes, ze zijn allemaal gemaakt voor éénmalig gebruik. Deze wegwerpproducten zijn schadelijk voor het milieu. Gelukkig kan jij bijna al deze producten vervangen door ecologische, herbruikbare producten. 

... Of gebruik meer duurzame producten

Herbruikbare wattenschijfjes en wattenstaafjes, een tandenborstel uit bamboe, herbruikbare winkeltassen en ecologische verzorgings- en poetsproducten geven jouw leven een duurzame boost! Overschakelen over op herbruikbare producten heeft een grote impact op het milieu. 


Stap 2: weg met sluipverbruik


Laat jij je oplader in het stopcontact zitten, ook wanneer je je telefoon niet oplaadt? Of laat je alle lichten aan in ruimtes waar je niet bent? Deze kleine gewoontes maken een heel verschil op je energiefactuur én voor het milieu. Want niet-hernieuwbare energiebronnen, zoals aardgas en aardolie, zijn eindig en zullen dus ooit op geraken. Door spaarzaam om te gaan met je energie, voorkom je dat er de grondstoffen schaars worden. 

... Of kies voor hernieuwbare energie 

Stap 3: verminder je waterverbruik 

We hebben een droge periode, en de lentes en zomers zullen steeds droger worden. Dat zorgt ervoor dat er minder grondwater is, en dat er dus minder water uit onze kraan zal komen. Door nu spaarzaam te zijn met het water, verbruiken we niet meer grondwater dan nodig is. 

Het water dat uit onze kraan komt, is eigenlijk opgepompt grondwater. Grondwater komt uit de grond. Dat grondwater wordt opgeslagen na een regenbui, waardoor wij water hebben om te verbruiken. Niet alleen voor thuis, maar ook om gewassen water te geven, zodat wij groente, fruit en vlees kunnen kopen. In periodes van lange droogte kan de aarde geen water opslaan, waardoor wij het grondwater dat al opgeslagen werd gebruiken. Maar dat is natuurlijk niet oneindig. 

In 2015 heerste er al veel angst rond het op geraken van het grondwater, en die angst is vandaag actueler dan ooit. 

Door minder water te verbruiken, zal je dus duurzamer leven. Dit kan jij doen: 

 • Neem een douche in plaats van een bad
 • Draai de kraan dicht wanneer je je handen wast 
 • Hergebruik water
 • Gebruik regenwater
 • Gebruik de hogedrukreiniger zo weinig mogelijk
 • Doe de afwas of gebruik de ECO-modus van de vaatwasser 
 • Spoor lekken op en herstel ze meteen 
 • Bespaar meer water dankzij de Low-H2O technologie

Stap 4: Zet de verwarming wat lager en trek een trui aan


De verwarming één graad lager zetten kan je maar liefst 6% CO2 en 6% energie besparen. Die ene graad zal je niet snel voelen, maar draag je wel bij tot een duurzaam leven. 

Stap 5: Verduurzaam je woning 


De ultieme tip voor een duurzaam leven is: het optimaliseren van je woning. Als je huis of appartement niet in orde is, kan dat ervoor zorgen dat je te veel energie verbruikt. Daarnaast kun je ook kiezen voor duurzame materialen wanneer je gaat bouwen of verbouwen. 

Isoleer 

Energie besparen en duurzamer leven begint bij de isolatie van je huis. Je kunt zelf kleine dingen aanpassen om te voorkomen dat er koude lucht binnenkomt, maar als je écht duurzaam wilt leven is een goede isolatie van levensbelang. 

Bekijk onze 5 gouden isolatietips

Gebruik duurzame bouwmaterialen 

Duurzame bouwmaterialen zijn eigenlijk overal aanwezig. In het lijstje hieronder vind je enkele duurzame alternatieven voor de traditionele bouwmaterialen.

 • Herwonnen hout
 • Schapenwol
 • Natuursteen
 • Gerecycleerd metaal
 • Bamboe

Energiezuinig verwarmen 

De Strada Hybrid heeft naast de Low-H2O technologie voor energiezuinig verwarmen, ook het vermogen om een ruimte snel te koelen. Het toestel is voorzien van een automatische sturing met sensoren, zodat telkens de juiste werkingsstand geactiveerd wordt en je in ieder seizoen verzekerd bent van een optimaal binnenklimaat.

Stap 6: plan een video-meeting in 


Tijdens het Corona-tijdperk hebben we veel geleerd, onder andere dat we niet iedere meeting face-to-face moeten houden. Je kan een afspraak waarvoor je uren moet rijden, ook via online video laten doorgaan. Zoom, Google Meet en .. zijn handige hulpmiddelen. 


Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contactformulier