Do's & don'ts voor een duurzaam interieur


Een duurzaam leven, daar hoort een duurzaam interieur bij. Meubels, decoratie, accessoires, maar ook je verf, behang en gordijnen kunnen duurzamer. Daarnaast kun je je meubels een tweede leven geven en ze opnieuw gebruiken.

Do: Koop bewust

Voor je een nieuw meubel of accessoire koopt, stel je jezelf best eerst deze vragen:
  • Heb ik het wel écht nodig?
  • Kan ik dit product vervangen door een tweedehands item? 
  • Heb ik meubels die ik zelf kan recyclen en een tweede leven kan geven? 
  • Waar en hoe werd het meubel of accessoire gemaakt?  

Do: Geef meubels een tweede leven 

Je kunt je interieur een eigenzinnige touch geven met één (of meer) tweedehands meubels. Daarnaast kan je je meubels recyclen en opnieuw gebruiken. Een likje verf kan wonderen doen! Je kan je meubels ook volledig afbreken en er iets nieuws mee bouwen.

Je kunt bijvoorbeeld houten pallets gebruiken om een bed, een stoel of een tuinset mee te maken. Houten kistjes, zoals die van de fruitboer, zie je ook vaak terugkomen als boekenkast, zitje of bureaumeubel.

Hier vind je wat inspiratie voor het recyclen van je meubels

Do: Koop tweedehands 

Kijk voordat je iets nieuws wilt kopen eerst even op Marktplaats of bij de plaatselijke kringloopwinkel. Wie weet heeft iemand anders een miskoop gedaan of hebben ze net het item over wat jij nodig hebt. Goed voor het milieu en de portemonnee. 

Do: Gebruik duurzame materialen 


Pimp je interieur met duurzame materialen, zoals hout, natuursteen, bamboe, linnen of rotan.

Duurzame verf 

Veel verfsoorten bevatten giftige stoffen zoals parabenen. Die stoffen komen vrij bij het verven en het uitharden van de verf. Dit geldt ook voor verf op waterbasis. Kies daarom verf met natuurlijke pigmenten zoals kalk of gips. Dit is misschien iets duurder, maar een stuk gezonder!

Biologisch katoenen plaids

Katoen is al een prachtig natuurproduct, maar waarom niet kiezen voor biologisch katoen? Je kunt prachtige plaids, banken en gordijnen in biologisch katoen kopen. Het mooist is het natuurlijk als het katoen met natuurlijke kleurstoffen geverfd is.

Meubels van bamboe

Bamboe is eigenlijk geen houtsoort, maar een plantsoort. Het is een van de meest milieuvriendelijke interieurmaterialen. Bamboe is niet alleen goed voor het milieu, het is ook veerkrachtig en licht. In de woonkamer kun je denken aan een stoel of tafel van bamboe. Daarnaast is bamboe weer helemaal in de mode, waardoor je in alle interieurzaken wel een bamboe meubel of accessoire vindt dat in jouw interieur past.

Gerecyclede accessoires

Nu hoef je niet direct naar een tweedehands winkel te gaan voor meubels, er worden ook hele mooie designstukken ontworpen van gerecycled materiaal, zoals glas, plastic of metaal. Ook kan het mooi zijn om oude materialen zelf om te vormen tot een leuk meubelstuk. Van een oude kist maak je een opbergkastje, en versleten meubels geef je met een lik verf een tweede leven.

Don't: Koop niet al je meubels bij een groothandel of internationale speler

Grote interieur- en meubelketens zijn hot and happening, maar zijn niet altijd duurzaam. De productie ervan gebeurt op grote schaal en in vervuilende fabrieken wereldwijd. Daarnaast worden de materialen in grote hoeveelheden geproduceerd, hier zijn met andere woorden veel grondstoffen voor nodig. Grondstoffen zoals plastic en kunststof, zonder aandacht voor de duurzaamheid of herbruikbaarheid van materialen. We willen niet zeggen dat je helemaal niets mag kopen bij deze ketens, maar koop ook stukken bij lokale handelaren en informeer je bij je aankoop over de materiaalkeuze en het productieproces ervan.Ben je op zoek naar manieren om duurzaam te leven? Bekijk deze 3 tips om energie te besparen in huis

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contactformulier