Reizen met een zo klein mogelijke footprint: CO2 neutraal reizen


Het zomerseizoen staat voor de deur! Dat wil zeggen: vakantie, vakantie en nog eens vakantie. Al die vakanties, en reizigers, hebben een enorme impact op onze planeet. Reizen belast onze aarde. Niet alleen het transport maar ook waar we verblijven heeft een grote invloed op het milieu. Pak het dit jaar eens anders aan en ga CO2 neutraal reizen!


Vlieg zo weinig mogelijk 

Wanneer je het vliegtuig neemt ben je namelijk behoorlijk vervuilend bezig door de uitlaatgassen van het toestel. De beste manier om toch enigszins duurzaam te reizen is door zo min mogelijk te vliegen: vlieg rechtstreeks in plaats van met tussenlandingen omdat de uitstoot dan minder is.

Kies voor een duurzame vakantiebestemming

Er zijn bestemmingen die meer op duurzaamheid focussen dan andere bestemmingen. Hoe selecteer je een duurzame bestemming? Duurzame bestemmingen zijn landen of gebieden waar groene energie gebruikt wordt, waar waterverbruik goed wordt gereguleerd en waar je kunt wandelen, fietsen en kamperen. Verdiep je goed in de duurzaamheid van een bestemming voordat je een reis boekt.

Kies een duurzame accommodatie 

En als je toch een duurzame vakantiebestemming kiest, ga dan ook voor een duurzame accommodatie. Wanneer je zoekt op woorden als ecotoerisme of je bestemming + duurzaam, dan ga je zeker weten duurzame accommodaties tegenkomen. Denk aan boomhutten, houten lodges of bijzondere kampeerplekken. Deze zijn vaak gemaakt zonder schade aan de natuur en mét natuurlijke materialen.

Maak gebruik van de deeleconomie 

Sharing is caring! Door auto's, boten of hotelkamers te delen, verbruik je samen veel minder. Airbnb is een goed voorbeeld van de deeleconomie, maar dat zijn Camptoo (gedeelde campers), Barqo (gedeelde boten) en Blablacar (gedeelde auto's) ook. Probeer op reis zoveel mogelijk gebruik te maken van deze deeleconomie.

Ga zuinig om met water

Ga op reis zuinig om met water. Dat doe je onder andere door geen onnodig water in hotelkamers te verspillen, bijvoorbeeld door de kraan te laten lopen tijdens het tandenpoetsen. 

Ga zoveel mogelijk te voet (of met de fiets)

Probeer op reis zoveel mogelijk te lopen of te fietsen. Op die manier beperk je namelijk jouw schade aan het milieu. Natuurlijk heb je hier voor grote afstanden helemaal niets aan, maar wanneer je een stedentrip plant, kun je goede wandelschoenen meenemen. Probeer korte taxiritjes en korte stukken met openbaar vervoer te vermijden door te lopen of fietsen. Dat is ook nog eens veel leuker, want dan zie je veel meer. 

Laat niets achter 

Leef zoals je thuis leeft en laat geen afval rondslingeren. Vele stranden, rotsen en natuurgebieden liggen vol met afval, wat de natuur beschadigt. 


Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contactformulier