Kies in 2020 voor een gezonde levensstijl én binnenklimaat


Een nieuw jaar start meestal ook met goede voornemens. Minder ongezond eten, meer sporten, iets terugdoen voor de mensen rondom je, enzovoort. Staan een gezonde levensstijl en een gezond binnenklimaat bij jou ook op dat lijstje? Wij vertellen je graag wat je zelf kunt doen voor een gezondere levensstijl en binnenklimaat.


Hoe creëer je een gezond binnenklimaat? 

Een gezond binnenklimaat creëeren doe je door rekening te houden met enkele factoren:
  • Schone lucht 
  • Luchtvochtigheid 
  • De binnentemperatuur 
Schone lucht is gezuiverde lucht. Af en toe eens verluchten is vaak voldoende. Zet dagelijks de ramen even op een kier. Verluchten helpt ook tegen luchtvochtigheid. De binnentemperatuur moet tussen 19° en 22° zitten.

Maak je huis energiezuiniger 

Investeer in zonnepanelen, laat je huis beter isoleren of kies voor energiezuinige verwarming- en verkoelingstechnieken.

Gezond renoveren 

Is je huis aan een renovatie toe? Denk dan goed na over het energieverbruik en hoe je dit dankzij de renovatie kan verminderen. De keuze van een warmtepomp, vloerverwarming en slimme thermostaten kunnen heel wat energie besparen.

Plan eens een duurzame reis 

Als we op reis gaan, nemen we vaak het vliegtuig. Tijdens de vakantie verblijven we in een hotel, bezoeken we de lokale restaurantjes en kopen we souvenirs. Er is een keerzijde aan het massatoerisme: niet alleen de uitstoot van de vliegreizen, maar ook de productie van voedsel in hotels en de arbeidsomstandigheden van de lokale bevolking kunnen beter. Kleine eilanden en dorpen worden vaak overrompeld door toeristen, die hier niet voor gemaakt zijn. Daarnaast heb je ook het waterverbruik, de voedselproductie en -verspilling die in hotels dagelijkse kost zijn. Dat kan beter!
Duurzaam reizen betekent: reizen met respect voor mens en natuur, door een manier te vinden om te reizen zonder de natuur en de lokale bevolking te beschadigen of negatief te beïnvloeden. 
Hoe plan je een duurzame reis?

Eet wat minder vlees 


Door minder vlees te consumeren help je de planeet enorm. De productie van vlees, maar ook het grootbrengen en vetmesten van de dieren vergt veel van onze planeet. De productie van vlees belast het milieu meer dan de productie van eetbare planten, en veroorzaakt een hogere uitstoot van koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4) en distikstofmonoxide of lachgas (N2O), die schadelijk zijn voor het milieu.

Met de hoeveelheid water dat nodig is om één kilogram vlees te produceren kun je je een jaar lang douchen.

Je kunt vlees vervangen door peulvruchten, vis, groenten en vleesvervangers. Een gevarieerd menu blijft natuurlijk belangrijk: wissel af tussen vis, gevogelte, peulvruchten en noten, (vers) rood vlees en vleesvervangers.

Laat de auto vaker staan 

Op een mooie dag kun je de auto best laten staan. Fietsen of wandelen naar je werk doet zowel jouw lichaam als het milieu goed. Je beweegt, ademt frisse lucht in en je stoot niets uit. Lekker, toch?

Ventileer! 

Ventileren is goed voor je, zo wordt de lucht in huis weer gezuiverd. Je kunt ervoor kiezen om de vensters 's ochtends een uurtje open te zetten, maar je kunt ook de hele dag door ventileren.

Hoe kun je de natuurlijke ventilatie in huis verbeteren?



Hoe duurzaam leef jij vandaag? Doe de test en ontdek het!

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contactformulier