Zo blijft je woning ook zonder airco lekker fris


Afgelopen zomer hebben we weer kunnen genieten van de warme, Nederlandse zon. De verkoop van airco's steeg dan ook exponentieel. Maar je kunt je huis, appartement, kantoor of kamer ook koelen zonder een airco. Wij leggen je graag uit hoe je dat kunt doen.

Passief koelen 


Passieve koeling of natuurlijke koeling is een energiezuinige, meestal niet-condenserende koeling die voornamelijk toegepast wordt met geothermische warmtepompsystemen. In de winter wordt het gebouw verwarmd met de opgepompte bodemwarmte. In de zomer geeft hetzelfde systeem de warmte weer aan de aarde terug terwijl het binnenshuis voor koelte zorgt. Het systeem maakt gebruik van de koelte in de bodem zonder de compressor te activeren. Enkel de circulatiepomp verbruikt elektriciteit om het water rond te pompen en afgekoeld naar de radiatoren te voeren. Deze milieuvriendelijke koelsystemen kunnen de temperatuur zo’n 3 tot 5 °C laten dalen. Zij zorgen voor een aangename verfrissing van de woning tegen een zéér laag energieverbruik.

Het grote voordeel van een warmtepomp is dat het systeem ook kan koelen. Zo heb je één systeem dat zowel kan koelen als verwarmen. Kies dan voor de Strada Hybrid en je kiest voor een beter binnen- en buitenklimaat.

Actief koelen 


Actief koelen kan met traditionele, meestal condenserende koeling met lucht/water warmtepompen of koelmachines. De meeste koelmachines werken op elektriciteit volgens het warmtepomp-principe. Actieve koeling is krachtiger dan passieve systemen omdat de compressor actief meewerkt om warmte aan het gebouw te onttrekken. Maar daardoor verbruiken ze meer energie, met een belangrijke invloed op de EPC-waarde tot gevolg. Systemen op basis van een warmtepomp zijn wel nog steeds zuiniger dan traditionele airconditioning.


Toestellen


De Strada Hybrid heeft naast de Low-H2O technologie voor energiezuinig verwarmen, ook het vermogen om een ruimte snel te koelen. Dankzij het gloednieuwe DBH-systeem van Jaga kunnen ook compactere modellen verwarmen op lage watertemperaturen. Zowel bij niet-condenserend koelen (light cooling) als bij verwarmen levert de Strada Hybrid de hoogste afgifte. Het toestel is voorzien van een automatische sturing met sensoren, zodat telkens de juiste werkingsstand geactiveerd wordt en je in ieder seizoen verzekerd bent van een optimaal binnenklimaat.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contactformulier