Hoe kun je de natuurlijke ventilatie in huis verbeteren?


De lucht die we binnen inademen is niet altijd even goed. Beter ventileren kan een afdoende oplossing zijn voor meer zuurstof en zuiverdere lucht in huis. Hoe maak je hier een goede gewoonte van?

Vervuilde lucht thuis: verschillende oorzaken, zware gevolgen 

Tegenwoordig speelt 90% van ons leven zich tussen vier muren af. Elke dag opnieuw begeven we ons van de ene binnenruimte naar de andere, van thuis naar kantoor of school, en daarna misschien nog naar de sportclub voor we weer naar huis gaan.

Studies wijzen uit dat de lucht die we binnen inademen tot vijf keer meer vervuild is dan die buiten. De oorzaak? Een lange lijst van vluchtige stoffen zoals CO2, voedingspartikels en keukengeuren, dierenharen, mijten en vocht. Die luchtvervuiling kan nare gevolgen hebben, vooral voor mensen die al ziek zijn of vatbaar voor bijvoorbeeld astma.

De oplossing? Er zijn er meerdere. Ten eerste de luchtcirculatie in de woning verbeteren. En dat kan op heel wat manieren:

Beter verluchten voor een betere luchtkwaliteit en een beter leven 

Maar wat houdt ventilatie precies in? Het is een non-stop uitwisseling tussen buitenlucht en binnenlucht. Woningen die nu gebouwd worden, zijn super geïsoleerd en afgesloten van de buitenlucht. In huis is er weinig of geen spontane luchtverplaatsing, daarom moeten je een inspanning doen om een betere luchtcirculatie te krijgen, al dan niet met behulp van speciale apparatuur.

Een simpel gebaar: frisse lucht binnenlaten 

De gemakkelijkste manier om lucht in huis te halen is natuurlijk de ramen en deuren openzetten. Verlucht bijvoorbeeld de slaapkamer even voor je in bed stapt, en ‘s morgens wanneer je opstaat. Denk eraan om dat zeker ook in de kinderkamers te doen.

Ook in de winter is dit het beste. De lucht kan dan wel koud aanvoelen, we slapen ook beter bij lagere temperaturen. De ideale temperatuur om te slapen is 16 graden. Zet de ramen dus gerust open!

Kies de juiste apparatuur in huis 

Ga voor een verwarming met ingebouwd ventilatiesysteem, zoals één van deze systemen:

Verwarmen en ventileren met de Oxygen2 van Jaga

Ingebouwd in Strada of Tempo
  • Extreem energiezuinig
  • Zorgt voor een optimaal binnenklimaat, zonder onnodige stookkosten
  • Vraaggestuurd decentraal ventilatiesysteem
  • Stil: dempt geluid van buiten
  • Uitstekende EPC en EI-scores
  • Geschikt voor cv ketel, warmtepomp en stadsverwarming

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contactformulier