Het Schipholproject: reizen met aandacht voor de omwonenden


Schiphol is één van de grootste vliegvelden van Europa. Jaarlijks vervoert de luchthaven meer dan 50 miljoen passagiers en 1,5 miljoen ton vracht. Met een terminal oppervlak van 650.000m2 en vijf hoofd start- en landingsbanen op 2.787 hectare zorgt het vliegveld voor flink wat geluid voor omwonenden. Om hen hiervoor te beschermen is de overheid in 1984 gestart met het geluidsisolatie Schipholproject (gis). 

Ongeveer 310.000 bewoners in de omliggende woonwijken van Schiphol worden dagelijks geconfronteerd met geluidsoverlast van startende en landende vliegtuigen. Het doel van gis is om woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen zoals scholen en zorgcentra te isoleren en zo het geluid te verminderen. 

Geluidsisolerende maatregelen diverse geluidsisolerende maatregelen zijn de afgelopen jaren genomen. Denk aan het vervangen van de kozijnen, het plaatsen van akoestische beglazing en het aanbrengen van isolatie aan daken, vloeren en muren. maar ook de verwarmings- en ventileerinstallaties zijn aangepakt. 

Bij veel woningen is bijvoorbeeld het ventilatiesysteem Jaga Oxygen toegepast. 

Een goed geluid: Jaga Oxygen

Het systeem ventileert alleen in de ruimte waar dit nodig is doordat de radiatoren in het huis met elkaar ‘communiceren’. De lucht wordt centraal afgevoerd. de aangevoerde lucht komt rechtstreeks van buiten. Het filtersysteem zorgt ervoor dat stof, pollen en stuifmeel niet binnenkomen. Bovendien worden geurtjes, huisstof en bacteriën geneutraliseerd of verwijderd. 

Voordeel Jaga Oxygen

Het grootste voordeel van Jaga Oxygen, is dat de akoestische constructie alle buitengeluiden weert. Hierdoor kunnen bewoners genieten van een fijn binnenklimaat zonder last te hebben van het geluid van overvliegende vliegtuigen.


Schiphol Airport in cijfers 

  • met 52,6 miljoen passagiers in 2013 is het de 4e grootste luchthaven op de europese ranglijst
  • is de oudste luchthaven ter wereld die nog steeds op dezelfde plaats ligt waar het 1e vliegtuig in 1916 landde
  • de langste weg die een koffer op Schiphol kan afleggen is 2,5 kilometer
  • de bijdrage van Schiphol aan de Nederlandse economie is 26 miljard euro
  • de polderbaan heeft een lengte van 3,8 kilometer en is 60 meter breed

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contactformulier