Het belang van schoolventilatie


Het binnenklimaat in de Nederlandse scholen is niet optimaal. Gelukkig is er steeds meer geld beschikbaar om scholen te verduurzamen. Je vindt onder andere hoge CO2 concentraties, tochtklachten, onaangename luchtjes en een oplopende temperatuur in de Nederlandse schoolgebouwen. Dit heeft een negatieve invloed op bijvoorbeeld de gezondheid en prestaties van leerlingen en leerkrachten. Diverse onderzoeken bewijzen dit. Zo doet een goede luchtkwaliteit het ziekteverzuim met 25% afnemen en verbetert het de leerprestaties. Het is daarom belangrijk dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan het binnenklimaat in klaslokalen. Jaga weet hier wel raad mee! 

Scholen naar energieneutraal


In een gemiddelde klas zitten ongeveer 30 leerlingen, veel lichaamswarmte, CO2 en lichaamsgeuren dus.  Dit betekent automatisch veel luchtvervuiling, terwijl de kwaliteit van het binnenklimaat zo’n grote invloed heeft op de prestaties en het welbevinden van leerlingen en leraren. Europese regelgeving heeft aangegeven dat vanaf 2018 alle scholen (bijna) energieneutraal ontworpen moeten worden. Daarom beginnen veel scholen met verbetertrajecten om aan die eisen te voldoen en om van de school een ‘Frisse School’ te maken. Een Frisse School heeft een goed binnenklimaat en een lage energierekening. Voor verduurzaming en verbetering van het binnenklimaat in scholen is het mogelijk om energiezuinige centrale en decentrale ventilatiesystemen te plaatsen. Dit is goed mogelijk bij zowel renovatie als nieuwbouw. 

Een goede luchtkwaliteit kan het ziekteverzuim met 25% verminderen en verbetert de leerprestatiesIsoleren = ventileren 


Mede door de wens van energiebesparing en de behoefte aan een behaaglijk gevoel worden steeds meer scholen beter geïsoleerd. Een goede ontwikkeling natuurlijk, maar ventilatie wordt vaak vergeten, daardoor blijft de vervuilde lucht binnen. Om een fris en gezond binnenklimaat te creëren in scholen is het toevoegen van een ventilatiesysteem in het schoolgebouw (nieuwbouw of renovatie) noodzakelijk. De lucht wordt dan continu ververst en zorgt voor een gezonde leeromgeving in het schoolgebouw.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contactformulier